ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Καρκίνος του Μαστού

Ο καρκίνος μαστού προσβάλει και τα δύο φύλα. Αφορά κυρίως γυναικείο πληθυσμό στο πλείστο των περιπτώσεων ,αλλά και τον ανδρικό σε ποσοστό μόλις 1%. Βάση των στατιστικών δεδομένων 1 στις 8 γυναίκες θα προσβληθεί από καρκίνο μαστού στην διάρκεια της ζωής της. Αφορά τον συχνότερο καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό.

Παρόγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαστού:

  • Ηλικία εμμηναρχή (πρώιμη εμμηναρχή).
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση.
  • Απουσία κυήσεων.
  • Προχωρημένη ηλικία πρώτης κύησης
  • Οικογενειακό ιστορικό – Κληρονομικότητα (BRCA1/2 γονίδια).
  • Προχωρημένη ηλικία.
  • Παχυσαρκία/κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ.
  • Εξωγενής χρήση οιστρογόνων.
  • Προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή του θώρακα.

Πότε ξεκινάμε να κάνουμε μαστογραφία?

Σε ηλικία 40-50 ετών ή και νωρίτερα εάν το κρίνει ο γιατρός σας αναλόγως του ατομικού και οικογενειακού σας ιστορικού. Ο θεράπων ιατρός θα κρίνει ποιες επιπλέον εξετάσεις έχουν ένδειξη να γίνουν (υπέρηχος μαστών, μαγνητική τομογραφία μαστών, βιοψία) και με ποια αλληλουχία. Ακολούθως θα κρίνει εάν θα χρειαστεί να γίνει επανέλεγχος και σε πόσο χρονικό διάστημα.

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο διότι ψηλάφησαν κάποιο μόρφωμα στην περιοχή του μαστού τους. Άλλες φορές η πρώτη ένδειξη ανευρίσκεται στον ετήσιο προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.

Σε άλλες περιπτώσεις στα πλαίσια διερεύνησης άλλης νόσου, προκύπτει εύρημα στην περιοχή του μαστού που χρήζει περαιτέρω ελέγχου (πχ αξονική τομογραφία θώρακος σε καπνίστρια με ανάδειξη μορφώματος στην περιοχή του μαστού). Σε κάθε περίπτωση η κλινική εξέταση κρίνεται απαραίτητη και ο επιπλέον έλεγχος με υπερηχογράφημα και ιστολογική ταυτοποίηση του μορφώματος είναι αναγκαία.
Ο γιατρός σας θα κρίνει ακριβώς την ακολουθία των εξετάσεων που χρειάζονται να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση και η σταδιοποίηση της νόσου.

Ποιοι είναι οι ιστολογικοί τύποι που απαντώνται ?

  • Λοβιακό καρίνωμα μαστού (περίπτωση Angelina Jolie).
  • Πορογενές καρκίνωμα μαστού.

Λιγότερο συνήθεις ιστολογικοί τύποι (θηλώδες, μυελώδες, βλεννώδες). Το φλεγμονώδες καρκίνωμα του μαστού αφορά κλινική διάγνωση και επιβεβαιώνεται με παθολογικά ευρήματα στα λεμφαγγεία του δέρματος.
Η νόσος Paget του μαστού αφορά μορφή καρκίνου μαστού όπου εμπλέκεται και η θηλή του μαστού.

Αντιμετώπιση της νόσου.

Η απόφαση του ογκολογικού συμβουλίου θα καθορίσει τις ενδεικνυόμενες θεραπείες της/του ασθενούς που πάσχει από Ca μαστού.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με χειρουργική εξαίρεση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία. Ποια εκ των διαθέσιμων θεραπειών είναι η κατάλληλη σε κάθε περίπτωση, θα αποφασισθεί από τους θεράποντες ιατρούς κατά την διάρκεια του ογκολογικού συμβουλίου και ακολούθως θα ενημερωθεί ο ασθενής.

Α) Χειρουργείο μαστού
Ο χειρουργός (γυναικολόγος ή εξειδικευμένος χειρουργός μαστού) θα αποφασίσει το είδος της επέμβασης.

Η επέμβαση μπορεί να αφορά:

– Ογκεκτομή -Τμηματεκτομή
– Μαστεκτομή
Και να συνδυαστεί με :

-Ταυτοποίηση και αφαίρεση φρουρού λεμφαδένα.

– Λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης

Ποια η διάρκεια της χημειοθεραπείας/ορμονοθεραπείας?

Ο Παθολόγος Ογκολόγος είναι ο καταλληλότερος ιατρός για να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αφού μελετήσει και αναλύσει τα δεδομένα της νόσου.

Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση της χημειοθεραπείας αφορά συγκεκριμένο αριθμό χημειοθεραπευτικών κύκλων υπό την παρακολούθηση του θεράποντος παθολόγου ογκολόγου.
Η ορμονοθεραπεία δίδεται για μακρύ χρονικό διάστημα και πάντα υπό παρακολούθηση.

Ποια η διάρκεια της ακτινοθεραπείας ?

Ο αριθμός των ακτινοθεραπειών εξατομικεύεται κατά περίπτωση και στηρίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα ακτινοθεραπειών.
Η ακτινοθεραπεία γίνεται σε καθημερινή βάση Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η ημερήσια διάρκεια της διαδικασίας ακτινοθεραπείας είναι της τάξεως των ολίγων λεπτών και ακολουθούνται προκαθορισμένα ημερήσια ραντεβού.

Παρενέργειες ακτινοθεραπείας.

Κατά την διάρκεια της ακτινοθεραπείας υπάρχει μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί ερύθημα στην ακτινοβολούμενη περιοχή, ήπιο οίδημα του μαστού και διαταραχές από τον οισοφάγο όπως δυσκολία κατάποσης , ήπιο άλγος εντοπισμένο στην περιοχή του οισοφάγου (σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις).
Η ακτινοθεραπεία δύναται να χορηγηθεί ταυτόχρονα με την ορμονοθεραπεία είτε να προηγηθεί αυτής.

Επικοινωνήστε με τη Γιατρό

12 + 13 =