Η ακτινοθεραπεία είναι μια εκ των βασικών ιατρικών θεραπευτικών αγωγών για την αντιμετώπιση κακοηθών ή καλοηθών όγκων. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο θα χρειαστεί να λάβουν Ακτινοθεραπεία στην πορεία της νόσου τους.
Ηακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με χειρουργείο (προεγχειρητική/μετεγχειρητική) ή/και με χημειοθεραπεία/ορμονοθεραπεία/ανοσοθεραπεία, είτε να χορηγείται αυτόνομα.
Ως μέσο θεραπείας χρησιμοποιεί την ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Το Gy (Gray) είναι η μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας κατά την ακτινοθεραπεία.
Ακολουθούνται κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines protocols) που καθορίζουν τα Gy ακτινοθεραπείας που θα λάβει έκαστος ασθενής.
Βασική παράμετρος κατά την θεραπεία είναι η προστασία των υγιών οργάνων που γειτνιάζουν την περιοχή προς ακτινοβόληση (organs at risk=όργανα που πρέπει να προστατευτούν). Για να επιτευχθεί η προστασία των υγιών οργάνων και ταυτόχρονα να γίνει η κατάλληλη θεραπεία βάση θεραπευτικού πρωτοκόλλου στις περιοχές ενδιαφέροντος, έχουν αναπτυχθεί ακτινοθεραπευτικές τεχνικές όπως η IMRT, VMAT, SGRT, IGRT, 4D, DIBH, που βελτιστοποιούν το αποτέλεσμα της ακτινοθεραπείας και ταυτόχρονα προστατεύουν τα υγιή όργανα/ιστούς.
Πως λειτουργεί η Ακτινοθεραπεία
Η Ακτινοθεραπεία προκαλεί ιοντισμούς και θραύσεις του DNA στο ταχέως διαιρούμενο κύτταρο, κατά συνέπεια γίνεται πιο ευπαθές στην Ακτινοβολία από γραμμικό επιταχυντή.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός της ακτινοθεραπείας είναι η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και η προστασία των φυσιολογικών οργάνων.